Cum să îți izolezi eficient locuința pe timp de iarnă

Iată că am ajuns în acea perioadă a anului în care vrem, nu vrem, suntem nevoiți să pornim centrala și să ne încălzim locuința. În unele cazuri însă, indiferent de cât de multă căldură ar produce caloriferele, locuința este în continuare neașteptat de rece, iar factura de la finalul lunii nu pare să o arate. Acest lucru se datorează lipsei izolației sau a unei izolații realizate într-un mod necorespunzător. În următorul material, vom analiza diferite metode și materiale cu ajutorul cărora îți poți izola într-un mod eficient locuința înainte ca frigul să pună stăpânire pe ea!

În medie, cel puțin 30% din cheltuielile mari pe timp de iarnă aferente unui consum ridicat de energie se datorează pierderilor de căldură. Astfel, chiar dacă locuința este izolată termic, aerul rece poate să pătrundă în interior prin unele locuri neașteptate. Începe prin a acorda o atenție deosebită următoarelor:

Chiuvetele montate pe pereții exteriori prezintă un astfel de risc. Începe prin a verifica dacă acele gauri prin care trec țevile de apă sunt suficient de strâmte încât să nu permită intrarea aerului rece. Dacă descoperi că acestea sunt mai largi decât ar trebui, le poți astupa cu un spray cu spuma poliuretanică.

Ușile și ferestrele reprezintă de obicei cea mare problemă, și principala poartă de intrare a aerului rece în locuința ta. Dacă ți-ai montat geamuri termopan (fixate în mod corespunzător) nu ar trebui să întâmpini probleme. În schimb, dacă ai un alt tip de ferestre și uși, ar trebui să iei în calcul serios izolarea lor.

O metodă ieftină de izolare a geamurilor și ușilor este cu ajutorul unei burete adeziv din spumă poliuretanică care se fixează pe cantul tocului fix. O astfel de variantă de izolare este ieftină și eficientă pe termen scurt, însă nu reușește întotdeauna să treacă testul timpului.

O variantă de izolare mult mai durabilă constă în umplerea interstițiilor din cadrul fix prin intermediul unor garnituri din silicon. Odată aplicat acest chit adeziv, el capătă consistența unui cauciuc și este mult mai rezistent.

Podul. În cazul în care locuința ta are și pod, este foarte important să îi acorzi o atenție deosebită și acestuia, preferabil înainte de sosirea iernii. Reparațiile interioare precum izolarea pardoselii pot fi duse la bun sfârșit și de tine pe cont propriu, însă pentru reparațiile exterioare, recomandarea noastră este să apelezi la un specialist. 

Pentru izolarea pardoselii din pod se începe prin lipirea unei folii de aluminiu, hârtie cerată, carton bitumen sau polietilenă cu adezivi speciali. După acest pas, se trece la aplicarea vatei minerală, pe bază de cuarț sau sticlă, sau a unui polistiren extrudat, expandat sau poliuretan. Indiferent de ce materiale vei ajunge să utilizezi, este obligatoriu ca straturile dintre acestea să fie bine lipite, astfel încât să fie evitată crearea unor goluri de aer între ele în care s-ar putea crea condens. Ultimul pas din acest process este construcția unei podele circulabile.

Pentru o eficiență optimă, acest tip de izolație trebuie aplicat inclusive la grinzi, asigurând în acest mod o etanșeitate sporită.

Pereții din interior. În vederea izolării acestora pot fi folosite plăci din gips-carton sau placaje de PAL, ce nu trebuiesc lipite direct pe suprafa peretului, recomandarea fiind fixarea acestora pe o structură metalică. În plus, trebuie aplicat un strat de vată minerală între peretele propriu-zis și acel perete izolator pentru a preîntâmpina apariția condensului și în timp, a igrasiei.

Nu trebuie uitat că până la urmă scopul final al izolației este o locuință comfortabila – cu o temperatura interioară constantă de 23-24 grade Celsius, în care nu pătrunde apa, iar zgomotul de afară nu este resimțit în interior.

Tu ți-ai izolat în mod corespunzător casa pentru a menține căldura în interior pe timpul sezonului rece? 

Vino în magazinele Dino Materiale de Construcții și la depozitul central Doni Trade te vom ajuta în alegerea celor mai bune materiale pentru o izolare eficientă și de durată.

Comments (0)

Niciun comentariu in acest moment!
Product added to wishlist
Product added to compare.