Izolarea exterioară a locuinței

A venit iarna  și factura la încălzire are costuri mari. Știți care este unul dintre motivele pentru aceste costuri: izolarea exterioară. În următorul material, vom trece în revistă principalele metode și materiale pentru a realiza o izolare exterioară eficientă a locuinței înainte de începerea sezonului rece.

După cum vă spuneam și în articolul legat de izolarea interioară, cel puțin 30% din cheltuielile mari pe timp de iarnă sunt datorate unor pierderi de căldură ce duc la un consum ridicat de energie. Astfel, izolarea termică devine un punct cheie pentru a avea o locuință confortabilă – cu o temperatură interioară de 23-24 grade Celsius.

Izolația exterioară a clădirilor a început prin a fi implementată abia în anii ’90 de către constructorii români, însă azi a ajuns să fie considerată un standard și o etapă esențială în renovarea unui imobil mai vechi și nu numai. Evident, un astfel de proces poate fi realizat prin diferite metode, utilizând materiale diverse, însă avantajele și dezavantajele trebuie puse în balanță înainte de a demara lucrarea.

Materialul potrivit

Nu există acel material perfect pentru realizarea izolației exterioare, însă acesta este un lucru bun. Ai opțiuni destul de variate la dispoziție astfel încât să îți poți realiza izolația în funcție de nevoile tale. În continuare vom trece în revistă materialele cele mai uzuale și care sunt dezavantajele și avantajele fiecăruia:

 

Politisterenul expandat

  • Este cel mai popular datorită costului sau redus;
  • Materialul este ușor și nu îngreunează fațada casei tale;
  • Este eficient împotriva igrasiei și a mucegaiului, având o structură ce permite pereților să respire
  • Are dezavantajul că este ușor inflamabil și de asemenea atrage și rozătoarele.

 

Polistirenul extrudat

  • Este un material cu o rezistență mai mare decât cea a polistirenului expandat;
  • Este un izolant termic mai bun decât acesta, fiind util pentru izolația fundației și subsolurilor;
  • Spre deosebire de polistierenul expandat, nu permite circulația vaporilor, nelasand astfel pereții să respire, ceea ce în timp poate duce la apariția igrasiei și a mucegaiului.

 

Spuma poliuretanică

  • Se aplică ușor și rapid (cu ajutorul unui pistol cu spray), are aderență pe orice material de construcție (beton, lemn, cărămidă) și asigură o sigilare completă  (aplicare fără îmbinare);
  • Este un bun izolator termic și fonic și are o greutate destul de redusă;
  • Prețul este destul de ridicat și în plus trebuie avut grijă întrucât poate elimina substanțe toxice în timpul aplicării.

 

Vata minerală bazaltică

  • Este un bun material antifonic ce permite circulația vaporilor și este rezistent la foc;
  • Lipsa de popularitate se datorează rigidității, greutății mari și prețului ridicat.

 

Vata minerală de sticlă

  • Este mult mai flexibilă  și elastică comparativ cu vata bazaltică, putând fi folosită pentru a izola pereții cu forme neregulate (mai ales în interior);
  • Este un izolant termic bun, inferior însă vatei bazaltice fiind de asemenea și mai puțin rezistent la temperaturi ridicate comparativ cu aceasta.

 

Costuri

Astfel, dacă îți dorești o izolație accesibilă cu eficiență medie, poți utiliza cu încredere polistirenul expandat. Dacă pe lângă acest lucru, ești interesat și de o izolație fonică, precum și o rezistență sporită la incendiu, mucegai sau igrasie, atunci soluția pe bază de vată bazaltică merită diferența de bani plătita în plus.

Vino în magazinele Dino Materiale de Construcții și la depozitul central Doni Trade te vom ajuta în alegerea celor mai bune materiale pentru o izolare eficientă și de durată.

Comments (0)

Niciun comentariu in acest moment!
Product added to wishlist
Product added to compare.