Centrala termică - tot ce trebuie să știi

Centrala termică este unul dintre elementele nelipsite din viață noastră cotidiană. Aceasta este de mai multe feluri: pe gaz, pe combustibil solid (lemne, peleți sau cărbune), pe gpl și electrică. În acest articol vom vorbi despre avantajele și dezavantajele fiecărui tip de centrală și moduri despre cum am putea economisii.

Înainte de a achiziționa o centrală, trebuie să țineți cont de câteva aspecte importante.

Cum alegem centrala potrivită?

1. Stabilim de câtă căldură avem nevoie în casă. Centrala respectivă trebuie să fie capabilă să suporte necesitatiile casei noastre.

2. Eficiența centralei.

3. Dotări. O centrală inteligentă ajută la reducerea consumului. Aceasta citește atât temperatura din interior cât și pe cea din exterior pentru a-și ajusta temperatura în așa mod încât pierderile de căldură să fie reduse. Centralele inteligente pot fi controlate de pe telefon și poți seta intervale orare pentru consum. Astfel, poți programa centrala ca în orele în care familia ta este acasă să mențină o temperatura mai ridicată, iar când nimeni nu este acasă temperatura să fie mai scăzută. Acest sistem ajută atât la reducerea consumului de energie, cât și la menținerea confortului personal.

4. Accesorii (termostat). Termostatul ajută la adaptarea temperaturii din locuință și la păstrarea unui consum moderat.

5. Trebuie să ținem cont și de marca centralei și perioada de garanție. Centralele termice au nevoie de întreținere periodică, service și piese originale pentru a se păstra într-un stadiu cât mai bun de funcționare.

Centrala termică pe gaz

Este cea mai des întâlnită. În comparație cu alte modele, aceasta este potrivită pentru orice tip de încăpere, având dimensiuni mici. Ea se poate integra foarte bine atât în apartament cât și la casă.

Întreținerea acestor centrale este ieftină, iar prețurile de achiziție se învârt în jurul sumei de 2.500 de lei.

În funcție de tehnologia sa, centralele termice pe gaz se împart în centrale clasice și centrale în condensare. În ultimii ani, au luat însă avânt, centralele în condensare. Datorită normelor de poluare foarte ridicare, centralele clasice au început să nu se mai fabrice pe teritoriul Uniunii Europene.

Avantajele centralelor termice în condensare:

· Au o eficiență energetică foarte mare, de aproximativ 110%.

· Consum mic. Comparativ cu cele clasice, centralele în condensare au un consum cu 30% mai redus.

· Durata lungă de viață. Se prezintă foarte bine cu trecerea timpului, iar dacă mentenanța este făcută la timp, garantează o durată de viață de minim 10 ani.

Dezavantaje:

· Dacă nu există deja o instalație, costurile de instalare sunt destul de costisitoare.

· Prețul. Este mai scumpă decât o centrală clasică.

· Condensul. Se produce o cantitate ridicată de condens, iar cu timpul poate afecta funcționarea centralei.

Centrala termică pe combustibil solid (lemn, peleti sau carbune)

Avantaje:

· Prețul. Acest tip de centrală este cel mai ușor de întreținut și alimentat. Prețurile combustibilului sunt mici și la fel și cheltuielile de întreținere.

· Libertatea. Consumatorul nu depinde de un furnizor de gaze și poate jongla liniștit cu deciziile sale.

Dezavantaje:

· Spațiul. Pentru a funcționa, centralele pe combustibil solid ocupă foarte mult loc, fiind necesar un spațiu dedicat lor.

· Necesită alimentarea la un interval foarte scurt de timp.

· Murdăria. Produce foarte multă cenușă care trebuie curățată înainte de fiecare utilizare.

· Deși ating o eficiență de 110%, acestea nu se dovedesc a fi cele mai bune. Căldura nu se distribuie uniform.

· Necesită un coș de fum, pierzând astfel și mai mult spațiu.

Centrala termică electrică

Acest tip de centrale este cel mai potrivit pentru zonele în care nu există încă instalații de gaze. Acestea folosesc un sistem pe bază de apă care este încălzită și circulată prin țevi.

 Avantaje: 

· Prețul. În general, prețul lor este mai mic decât al centralelor pe gaze.

· Eficiența crescută. Comparativ cu cele două tipuri de centrale enumerate mai sus, centralele termice electrice nu prezintă pierderi de căldură.

· Costurile de instalare. Comparativ cu centralele pe gaz nu necesită un sistem preinstalat pentru a putea funcționa.

· Spațiul. Aceasta are dimensiuni reduse, deci spațiul ocupat va fi mic.

· Mentenanță. Nu necesită costuri ridicate pentru reparații și întreținere.

· Poluarea. Nu emit gaze și sunt eco-friendly cu natura.

Dezavantaje:

· Nu sunt recomandate pentru spații mari. În general, centralele electrice nu pot încălzi o cantitate foarte mare de apă pentru a fi capabile să încălzească la capacitate maximă locuința.

· Consumul. Centralele electrice consumă o cantitate foarte mare de energie, deci este de așteptat o factură mare la final de lună.

·  Potențiale pene de curent. În cazul unei pene de curent, din păcate, veți rămâne și fără căldură. Sursa necesară pentru încălzirea apei nu va fi disponibilă.

Dacă doriți totuși să achiziționați o centrală electrică, pentru a reduce consumul, noi va sfătuim să instalați panouri fotovoltaice. Nu doar că o să reduceți consumul, dar pe perioada verii, puteți produce suficientă energie, încât să va acoperiți integral facturile la electricitate.

Dacă v-ați hotărât care este centrala potrivită cerințelor dvs., vă așteptăm în magazinele Dino Materiale de Construcții și la depozitul central Doni Trade și vă vom ajuta cu procurarea materialelor necesare.

Comments (0)

Niciun comentariu in acest moment!
Product added to wishlist
Product added to compare.