Hidroizolarea beciului – Cum se realizează corect

Dacă ai în vedere hidroizolarea beciului, atunci este bine să ții cont de câteva aspecte importante.

Nu îți face griji, noi ți le vom prezenta pe toate pentru a realiza corect hidroizolarea beciului.

Ce este hidroizolarea beciului?

Hidroizolarea beciului reprezintă acțiunea prin care se utilizează o membrană protectoare, care are rolul de a preveni accesul umezelii pe toate suprafețele beciului.

Astfel, spațiul devine impermeabil și se previne apariția mucegaiului și a igrasiei, care sunt factori ce pot conduce către deteriorarea întregii fundații.

Erodarea construcției are loc atunci când apa se infiltrează în pereții neizolați, iar remedierea problemelor, pe lângă faptul ca este dificilă din punct de vedere logistic, este și destul de costisitoare.

Hidroizolarea beciului – Avantaje

  • Controlează umiditatea;
  • Conduce spre evitarea pierderilor de căldură;
  • Împiedică apariția mucegaiului;
  • Împiedică accesul dăunătorilor.

Hidroizolarea beciului – Metode

Hidroizolarea la interior – atunci când izolarea se face în timpul construcției, materialul se alege după cea mai scăzută temperatură din timpul iernii. Structura fundației este necesar să conțină: pietriș, beton, amorsă, membrană bituminoasă și beton pentru fundație.

Hidroizolarea la exterior – acest tip de izolare se realizează atunci când există deja un strat de membrană hidroizolatoare. În cazul unei clădiri deja intrate în folosință, se utilizează o membrană hidrobituminoasă. Este recomandată și o atenție sporită pentru ventilarea corectă a beciului, pentru că un strat dublu de material hidroizolator poate determina pereții să nu mai realizeze o aerisire corespunzătoare.

Ce se întâmplă dacă nu se realizează corect hidroizolarea beciului?

  • Lipsa acestui sistem care previne infiltrațiile de la nivelul pânzei freatice, generează în primă instanță apariția igrasiei și a mucegaiului, care cu timpul se pot extinde pe suprafețe tot mai mari, precum și spre alte spații ale locuinței.
  • Executarea incorecta de hidroizolare poate determina probleme de sănătate din cauza igrasiei și mucegaiului, precum rinita alergică.
  • Există, de asemenea, riscul ca în urma unei hidroizolări defectuase să pătrundă apă în circuitul electric de la nivelul beciului. Această apă afectând structura de fire și avariând instalații și aparate precum: boiler, hidrofor, centrală termică etc.
  • Un ultim aspect este cel care implică restabilirea lucrării care nu a fost realizată corect. Așadar, acest proces implică probleme anevoioase și cheltuili în plus, care ar putea fi evitate de la început.

Realizarea sistemului de scurgere și colectare a apei de ploaie în zona beciului

Dacă există riscul ca apa de ploaie să pătrundă în beci, este recomandată dimensionarea potrivită a sistemului de scurgere și colectare de la acest nivel. Ba mai mult, este indicat pe pardoseala beciului să fie prezent un sifon care să elimine apa acumulată în beci.

Există situații în care gradul de înclinare nu poate susține eliminarea apei prin scurgerea din beci, așadar, este recomandat să se instaleze o pomă submersibilă cu plutitor într-un spațiu denumit “basă”. Aceasta este o groapă cu pereții betonați, dar cu fund nebetonat. Pompa submersibilă cu plutitor colectează apa care se strange în beci și o elimină mai apoi prin basă.

Ventilarea corectă a beciului

Deși beciul este hidroizolat corespunzător, după cum am mai menționat, poate apărea condens la nivelul acestuia. Apariția condensului este determinată de lipsa unui sistem de ventilație corespunzător sau a unei guri de aerisire de dimensiuni suficient de mari.

Prin urmare, condensul se va scurge pe pardoseala din beci și eliminarea acestuia se va realiza manual.

Se recomandă achiziționarea unui dezumidificator care să absoarbă umezeala în exces.

Acesta nu numai că elimină condensul, dar împrospătează și aerul, făcândul mai puțin dăunător.

Acum că ai aflat mai multe despre hidroizolarea beciului, te așteptăm la Doni Market și Doni Trade pentru a achiziționa toate materialele necesare realizării acesteia.

Comments (0)

Niciun comentariu in acest moment!
Product added to wishlist
Product added to compare.