Gresia și faianța - tot ce trebuie să știi atunci când le alegi

Pentru finisarea interioară, dar și exterioară a locuințelor se folosesc tot mai mult gresia și faianța. Acestea sunt mult mai ușor de întreținut și se prezintă mai bine în timp.

Gresia și faianța în designul interior

În general, când plecăm la cumpărături pentru gresie și faianță avem deja o idee de design mai mult sau mai puțin conturată. Însă, ajunși la fața locului, unde există un gamă largă de produse, parcă aceea idee se încețoșează puțin.

Datorită diversității de modele pentru gresie și faianță, puteți obține un design interesant și la costuri reduse.

Însă trebuie să țineți cont de dimensiunea plăcilor. Nu este recomandat ca într-un spațiu mic, bucătărie, baie, etc., să folosiți plăci mari de gresie și/sau faianță. În caz contrar, dacă alegeți să faceți această achiziție, spațiul în cauză va părea și mai mic decât este deja.

Plăcile mari (de la 60X30 cm) sunt recomandate pentru spațiile mari. Utilizarea unor modele diferite, care să taie aspectul general al spațiului în sine, pot deveni piesa de rezistență.


Mat sau lucios?

Este un aspect care ține strict de subiectivism și de gusturile fiecărei persoane în parte. Trebuie menționat totuși, faptul că plăcile lucioase scot în evidență petele și amprentele.

 

Fabricate din lut alb sau din lut roșu?

La baza fabricării plăcilor de gresie și faianță stă lutul alb sau roșu. Plăcile confecționate din lut alb sunt considerate net superioare plăcilor fabricate din lut roșu. Acestea au o rezistență mai mare la factorii externi și o absortie mai mică a apei.

 

Porțelanată sau obișnuită?

Datorită proprietăților sale, gresia porțelanată prezintă o rezistență mai mare la șocurile mecanice, inclusiv rezistență pe timpul iernii la îngheț. Aceasta este potrivită pentru placarea podelelor, în timp ce plăcile obișnuite sunt mai subțiri și se potrivesc mai bine pentru placarea pereților.

Ușor de curățat

Baia și bucătăria sunt cele mai utilizate încăperi din întreaga casa/construcție. În aceste încăperi este recomandat să nu montăm plăci ieșite în relief pentru a putea fi curățate ușor.

Pentru a se prezenta cât mai bine cu timpul și a nu fi afectate de soluțiile de curățare, este recomandat ca gresia și faianța să fie fabricate din materiale superioare, rezistente.

Când doriți să curățați aceste plăci, este recomandat să nu folosiți perii agresive, ci lavete moi.

Un factor foarte important îl reprezintă de asemenea și impermeabilitatea. Gresia și faianța trebuie să prezinte un grad crescut de rezistență la apă, deoarece acestea vor intra foarte des în contact. În caz contrar, există o posibilitate foarte ridicată să apară crăpături în placi.

Din nefericire, gresia și faianța nu prezintă un grad de impermeabilitate de 100%, astfel că acestea au nevoie de un kit rezistent la apă.

Rezistența la abraziune

Rezistența la abraziune este alcătuită din 5 grupe. PEI I reprezintă grupa cu cea mai redusă rezistență, plăciile fiind potrivite de montat doar pe perete. PEI V se folosește pentru zonele cu trafic intens precum băncile, aeroporturile, mall-urile etc.

Rezistența la alunecare

Avem de asemenea și rezistența la alunecare care se notează cu grade începând de la R9, cel mai slab grad de alunecare, până la R12 care este recomandat pentru zone cu risc crescut, precum rampe auto, crame, etc.

Acum că aveți toate aceste informații la îndemână, vă așteptăm în magazinele Dino Materiale de Construcții și la depozitul central Doni Trade pentru a vă furniza materialele necesare.

Comments (0)

Niciun comentariu in acest moment!
Product added to wishlist
Product added to compare.