Tencuiala decorativa Oltenia

Tu știi ce importanță are tencuiala?

Deoarece întotdeauna ne dorim să obținem rezultate pozitive, de lungă durată, cu un aspect estetic de calitate, trebuie să înțelegem că fiecare lucrare necesită timp, implicare și atenție.

Astăzi ne-am decis să vă împărtășim câteva informații referitoare la rolul tencuielii și la modul de aplicare optim al acesteia. De asemenea, în acest articol veți regăsi și tipurile de tencuială.

Ce este tencuiala decorativa Oltenia?

Tencuiala decorativa Oltenia constă în aplicarea unui strat de mortar peste tavan și zidarie. Scopul acesteia este de a netezi și proteja suprafețele, dar și de a le decora. De altfel, rolul acesteia este și de a nivela zonele unde există denivelări. Poate fi aplicată pe diverse suprafețe, precum: cărămidă sau beton și poate fi de mai multe feluri.
În orice tip de construcție, fie că vorbim de o casă, de o clădire sau un apartament, tencuirea reprezintă un pas esențial, având rolul de a păstra igiena și protecția acestora, dar și de a izola fonic și termic încăperile.

Tipuri de tencuiala decorativa Oltenia

Putând fi împărțite în mai multe categorii, cea principală este după locul în care tencuiala se aplică, și anume:

  • Tencuială interioară, aplicată pe tavan și pereți, procesul realizându-se de jos în sus;
  • Tencuială exterioară, iar în acest caz vom avea nevoie de un mortar cu o rezistență mai ridicată față de cel folosit pentru interior.

O altă categorie întâlnită în prezent, după care putem diferenția mai multe tipuri de tencuieli, este după felul în care acestea au fost prelucrate. În acest caz întâlnim:

  • Tencuială simplă, folosită în cele mai multe cazuri, este cea la care partea vizibilă este netezită cu drișca. O întâlnim la lucrări precum: clădiri de locuit, birouri sau încăperi de mici dimensiuni, magazine;
  • Tencuiala brută, având fața vizibilă prelucrată sumar, este folosită în locuri unde nu sunt necesare suprafețele perfect plane. Are rolul de a proteja pereții, folosindu-se adeseori la tencuit subsoluri, calcane sau poduri;
  • Tencuiala gletuită, cea care se acoperă cu un strat destul de subțire de var sau ipsos, mai apoi fiind netezită cu o drișcă metalică. Este folosită pentru încăperile în care urmează să se locuiască, birouri etc;
  • Tencuiala slivisită, este cea unde fața vizibilă a grundului din mortarul de ciment este prelucrată special, folosindu-se lapte de ciment. Aceasta este netezită cu o drișcă din oțel, până suprafața netedă și lucioasă se obține. Este adesea folosită în zonele cu umiditate ridicată, cum ar fi băile, spălătoriile.
  • Tencuiala decorativă, care la rândul ei este de mai multe tipuri.

Tencuiala decorativa Oltenia

Fiind partea care ne oferă posibilitatea de a decora exteriorul casei în mai multe feluri, tencuiala decorativă vine în mai multe variante.

Tencuiala decorativă mozaic:
Este un material care conține minerale în culori diferite și rășini sintetice. Aceasta prezintă o rezistență ridicată la condiții meteorologice, fie că vorbim de cele din iarnă sau vară.

Tencuiala decorativă minerală:
Fiind una dintre cele mai accesibile, are în componența sa ciment și pietre de mici dimensiuni de marmură sau var.

Tencuiala decorativă siliconică:
Având în structura sa rășini siliconice, pietricele de marmură și materiale de umplutură, acest tip de tencuială încadrându-se printre materialele de înaltă calitate. Prezintă rezistență la umiditate și condiții climatice.

Tencuiala decorativă acrilică:
Obținută din rășini acrilice, pigmenți și ingrediente minerale, precum granule de marmură, varianta aceast de tencuială are o durată de viață întelungată și se potrivește multor tipuri de construcții.

 Tencuiala decorativa Oltenia

Când vorbim de tencuiala decorativă, tipul de granulație folosit este și el foarte important. Astfel, există următoarele categorii:

  • Tencuiala fină, granulațiile fiind cuprinse între 0,5 mm și 1,5 mm, oferind finisajului un aspect neted;
  • Tencuiala discuită, cunoscută și sub numele „bob de orez”, cu granulații cuprinse între 1,5 mm și 2 mm, oferind clădirilor un aspect uniform;
  • Tencuiala „scoarță de copac” sau cea striată, are granulații cuprinse între 2 mm și 3 mm.

 De altfel, există o delimitare a tencuielii după modul în care aceasta este aplicată, existând trei tipuri:

  • Tencuiala umedă, se obține prin aplicarea mortatului direct pe suprafața de tencuit;
  • Tencuiala uscată, executată din plăci confecționate în fabrici, se aplică prin prinderea pe perete cu ajutorul cuielor, masticurilor bituminoase sau a ipsosului.
  • Tencuiala aplicată pe materialele prefabricate, se montează direct în construcție, cu tencuiala gata aplicată pe suprafața materialului.

Menționăm de asemenea și tipurile de tencuială categorisite în funcție de destinația pentru care au fost create, precum: tencuiala impermeabilă, antiacidă și cea acustică.

Trebuie știut de asemenea ca această lucrare se poate face atât manual, cât și mecanizat. Tencuielile manuale se realizează prin pregătirea mortarului cu puțină apă (omogenizare), în schimb, cele mecanizate sunt realizate în așa fel încât să se poată aplica numai și numai mecanizat, cu mașini de tencuit.

 

Câteva sfaturi pentru o tencuire cât mai ușoară

Pentru a avea o lucrare corespunzătoare, trebuie să țineți cont de câțiva pași:

  • suprafața pe care vreți să aplicați tencuiala trebuie să fie uscată, fără fisuri;
  • lucrarea se va realiza la temperaturi cuprinse între 5°C și 30°C;
  • se aplică amorsă pe suprafețele pe care vreți să aplicați materialul, deoarece aceasta reprezintă suportul pentru prinderea corectă a tencuielii;
  • tencuiala, după ce o pregătiți conform instrucțiunilor de pe sac, trebuie să o aplicați în 30 de minute, maxim 40 de la pregătire;
  • aplicați materialul cu uneltele necesare, în funcție de ce tip de tencuilă veți folosi. Totodată vă recomandăm sa achiziționați și uneltele corespunzătoare (drișcă de metalică, simplă, de oțel, mașină de tencuit);
  • protejați suprafețele din jurul celor ce vor fi vopsite (ex. Pardoseala) și maschează elementele care ies în relief (prize, întrerupătoare);

Deoarece acest pas reprezintă o importanță ridicată, vă sfătuim sa apelați la consultanță dedicată. O echipă specializată vă așteaptă de asemenea atât în Magazinele Doni Market, cât și în depozitul central Doni Trade, pentru a vă oferi cele mai bune sfaturi pentru o lucrare corectă!

Comments (0)

Niciun comentariu in acest moment!
Product added to wishlist
Product added to compare.