- Noutăți
- 0 Like-uri
- 380 Vizualizări
- 0 Comentarii
Dacă ai piese de mobilier vechi, pe care vrei să le arunci, poate le vei mai da o șansă după acest articol.
Îți vom descrie în pași simpli și ușor de urmărit cum îți poți recondiționa mobila veche.
Pași de urmat în recondiționarea unui mobilier vechi
Pasul 1 – Pregătește mobilierul
Curățarea fiecărei piese de mobilier, este pasul cel mai important. Este necesar ca aceastea sa fie complet curățate, uscate și fără agenți contaminanți, precum ceara, lacul, prafur sau orice fel de murdărie, care vor împiedica aplicarea vopselei.
Ideal pentru suprafețele din lemn, este săpunul lichid cu ulei de in. Folosește-l în combinație cu apă caldă, iar după ce s-a uscat complet, șterge piesele de mobilier vechi cu alcool tehnic.
Dacă piesa de mobilier are straturi mai groase sau greu de curățat de lac sau vopsea, va fi nevoie sa le îndepărtezi cu o rola sau cu un burete abraziv.
Iată de ce materiale vei avea nevoie pentru acest prim plan:
- Mănuși din material textil;
- Cârpă moale;
- Săpun lichid cu ulei de in;
- Alcool tehnic;
- Benzi de șlefuire sau rola, burete abraziv.
Pasul 2 – Aplică grundul
După ce piesa de mobilier vechi este complet uscată și fără nicio urmă de praf, poți aplica grundul. Rolul acestuia este de a permite vopselei să adere cât mai bine și să confere o mai bună acoperire.
Pentru că lemnul prezintă porozitate, stratul de grund o să se impregneze pe suprafața piese de mobilier și va forma baza ideală pentru stratul de vopsea.
După ce amesteci foarte bine cantitatea de grund, aplică-l pe mobilier cu ajutorul unei pensule. După ce s-a uscat, șlefuiește din nou suprafața, pentru a fi uniformă.
Materiale necesare pentru acest pas:
- Grund pentru lemn;
- Pensulă.
Pasul 3 – Vopsește mobilierul
Am ajuns la cel mai plăcut pas din procesul de recondiționare a mobilierului vechi. Acum vei aplica două sau trei straturi de vopsea specială pentru suprafețele din lemn.
Ai de ales dintre vopseaua pe bază de apă sau cea pe bază de ulei. Cea pe bază de apă se usucă mai ușor, dar cea pe bază de ulei va conferi un aspect lucios și este rezistentă la umiditate.
Dacă piesele pe care le recondiționezi sunt destinate locurilor exterioare, este fără dar și poate, nevoie să folosești vopsea pe bază de ulei.
Pentru vopseaua pe bază de ulei, alege o pensulă din păr natural. Aceasta nu va permite ca vopseaua să se scurgă pe firele ei, iar aplicarea se va realiza rapid, obținând o finisare excelentă.
Dacă nu te încântă idea de a folosi pensula, alege o vopsea spray pentru lemn și aplic-o în straturi multiple și subțiri.
În cazul în care nu îți dorești să aplici o culoare pe piesele de mobilier vechi, este nevoie să alegi un lac pentru lemn. Cu ajutorul acestuia vei reda culoarea naturală mobilierului, iar procesul de aplicare este unul foarte ușor și uscarea rapidă.
Materiale necesare pentru vopsirea unei piese de mobilier vechi:
- Mănuși de cauciuc
- Vopsea pe bază de apă sau pe bază de ulei, în funcție de locul destinat mobilierului și de finisajul dorit;
- Lac pentru lemn, dacă îți dorești doar să readuci la viață culoarea naturală a mobilierului;
- Vopsea spray pentru lemn, dacă nu dorești să aplici vopseaua cu pensula;
- Pensulă din păr natural.
Pasul 4 – Protejează suprafața vopsită
După vopsire, lasă piesa de mobilier să se usuce timp de o zi sau chiar două. După ce aceasta s-a uscat complet, este timpul să finisezi rezultatul final cu ceară sau ulei. Acesta este un mod foarte bun de a proteja mobilierul de deteriorări ce ar putea să apară.
Dacă optezi pentru ceară, aceasta se găsește în stare lichidă, pastă sau solidă. Aplicarea este foarte ușoară, indiferent de forma sa. Dacă este lichidă, o vei aplica cu pensula, iar dacă este solidă sau pastă, cu ajutorul unei cârpe moi.
Uleiul se aplică cu pensula, în mai multe straturi, dar trebuie să aștepti să se usuce fiecare strat anterior, pentru a putea să îl aplici pe următorul.
Prin procesul de finisare, vei obține rezultate net superioare și o durată de viață a mobilierului, mult mai mare.
Materiale necesare pentru finisarea produsului final:
- Ceară sau ulei pentru lemn;
- Cârpă moale;
- Pensulă.
Acum că ai aflat cât de simplu este să recondiționezi o piesă de mobilier vechi, nu te gândești să mai dai o șansă mobilei pentru care nu mai vedeai nicio speranță?
Alocă-ți timpul necesar și realizează chiar tu o capodoperă. Rezultatul va fi spectaculos, mai ales pentru că e realizat chiar de tine.
De asemenea, la magazinele Doni Market și la depozitul central Doni Trade, găsești toate materialele necesare realizării unei recondiționări reușite a vechiului tău mobilier.
Comments (0)