Îngrijirea lemnului – Informații utile

Lemnul este unul dintre cele mai sustenabile materiale. Acesta este utilizat din ce în ce mai mult, deoarece are o contribuție uriașă în ceea ce privește îmbunătățirea performanțelor și minimizarea poluării.

Printre beneficiile aduse de lemn, se numără următoarele: reducerea consumului de energie; micșorarea nivelului de poluare, atât intern, cât și extern; reducerea energiei folosite și înlăturarea situației în care resursele sunt utilizate.

Cum este utilizat lemnul:

Utilizat în diferite situații, lemul are aplicabilitate în mai multe industrii, precum:

- În construcții, din lemn construindu-se case, dar și parchet, traverse de căi ferate sau poduri;

- În confecții, realizându-se diferite piese de mobilier, foișoare, bănci, elemente de decor ș.a.m.d;

- În artă, lemnul fiind elementul principal pe care lucrările de artă sunt realizate;

- Pe post de combustibil, lemnul oferind circa 3,5kWh/kg, astfel că 1 metru cub de lemn este egal cu 0,147 tone de petrol=1480 kWh);

- În industria alimentară, lemnul fiind elementul care ajută la depozitarea alimentelor în cutii;

- În industria băuturilor, deoarece, din lemn se realizează butoaie care ajută la păstrarea acestora pe o durată îndelungată.

Deoarece lemnul este din ce în ce mai întâlnit în viețile noastre, trebuie să știm cum să îl îngrijim corespunzător, pentru a-i prelungi durata de viață pe cât posibil.

Ce elemente de lemn întâlnim în viața de zi cu zi?

Prezent în casele noastre, lemnul poate lua forme diferite, de la elemente de mobilier, până la piese de ornament sau foișoare, rame de geamuri, obloane, garduri, uși de lemn, bănci, leagăne etc. De-a lungul timpului, acesta poate fi supus unor schimbări climatice, ceea ce poate duce la micșorarea duratei sale de viață.

De aceea, este foarte important să îi asigurăm o îngrijire corespunzătoare.

Ce poate duce la degradarea lemnului?

Pe lângă schimbările climatice, lemnul poate suferi și alte cauze externe, precum umiditatea crescută, ciupercile sau cariile de lemn. De asemenea, insectele, rozătoarele, păsările sau animalele pot contribui la degradarea lemnului.

De cele mai multe ori, lemnul care se află în exterior are cel mai mult de suferit, fiind, uneori, supus tututor factorilor dăunători de mai sus.

Care sunt cele mai utile tratamente pentru lemn?

Pentru o îngrijire corectă, trebuie să respectați în totalitate pașii de pregătire și aplicare a substanțelor dedicate îngrijirii lemnului.

Iată câteva exemple de tratamente pentru lemnul din curtea sau casa ta:

1. Ignifugarea:

Din păcate, lemnul este un material care poate întreține focul, astfel că acest tratament reprezintă un proces primordial, pentru siguranța elementelor din lemn, cât și pentru siguranța mediului înconjurător și a persoanelor din spațiile care conțin obiecte din lemn.

Cel mai mare nivel de importanță pentru acest proces îl au clădirile și locuințele din lemn, dar și acoperișurile sau structurile de rezistență la care lemnul a fost utilizat.

Ignifugarea poate fi realizată în trei feluri:

A. Prin imersie – în acest proces, lemnul este scufundat pentru o anumită perioadă de timp într-o soluție ignifugă.

B. Prin pulverizare – în această situație, soluția folosită este pulverizată direct pe lemn, cu ajutorul unor echipamente speciale. În acest caz, pulverizarea se poate face chiar după montarea lemnului.

C. Prin pensulare – pentru această acțiune trebuie să știți că timpul de realizare va fi unul mai lung, deoarece aplicarea soluției dedicată tratamentului de ignifugare se va realiza manual, cu ajutorul unei pensule.

2. Hidrofugarea:

Deoarece lemnul cedează dacă umiditatea este prezentă tot timpul, este necesar un astfel de tratament, mai ales în cazul lemnului din exteriorul locuinței. Hidrofugarea se realizează prin aplicarea unor lacuri sau uleiuri speciale, care trebuie să acopere în totalitate lemnul, împiedicând astfel pătrunderea apei.

De asemenea, aceasta se poate realiza și prin aplicarea uleiurilor precum: uleiul de in, de nuci, sau de tung, dar și prin aplicarea celor minerale.

3. Antiseptizarea:

Realizată pentru a proteja lemnul împotriva insectelor, mucegaiului, ciupercilor și a dăunătorilor, aceasta se poate îndeplini cu ajutorul aplicării unor lacuri sau altor produse dedicate antiseptizării. Tratamentul de acest gen se poate face prin:

- Tratarea lemnului cu abur la temperaturi mari;

Injectarea cu soluții speciale;

Aplicarea suflatului de cupru sau a boraxului.


Pași esențiali pentru întreținerea lemnului

În acest caz discutăm despre lucrări de mică amploare. Totuși, și acum trebuie să fie respectați anumiți pași pentru întreținere, deoarece aceștia vor duce la prelungirea duratei de viață a lemnului.

1. Curățarea suprafețelor de lemn, adică eliminarea în totalitate a impurităților și a prafului, caz în care se pot folosi substanțe degresante sau un compresor de aer sau unul cu apă.

2. Șlefuirea lemnului, unde se poate folosi șmirghelul.

3. Aplicarea grundului, deoarece este principala substanță care tratează lemnul după pasul anterior, dar ajută și la aderența mai mare a substanțelor de protecție care vor fi aplicate ulterior.

4. Aplicarea substanțelor de protecție, după uscarea grundului. Acestea pot fi diverse, precum: baițul, lazura sau lacul.


Ce substanțe de protecție recomandăm pentru întreținerea lemnului?

Produsele care au fost testate și au dovedit că au o rezistență îndelungată, pe care noi le recomandăm fac parte din gama DANKE sau OSKAR.

Există numeroase variante din care puteți alege, astfel că vă așteptăm atât în Magazinele Doni Market, cât și în depozitul central Doni Trade pentru a vă oferi sfaturile potrivite pentru o alegere corectă!

Comments (0)

Niciun comentariu in acest moment!
Product added to wishlist
Product added to compare.