- Noutăți
- 1 Like-uri
- 5975 Vizualizări
- 0 Comentarii
„Amorsa”, cu toții cunoaștem cuvântul, însă nu toți știm exact ce face materialul de acest gen, cum se prepară, mai exact, sau cum se aplică într-un mod eficient.
Nu-ți face griji, noi suntem aici ca să te ajutăm, așa că, în rândurile ce urmează poți descoperi informațiile necesare.
Ce este amorsa?
Amorsa mai este cunoscută și sub numele de „grund de amorsare”, fiind un material omogen-lichid, utilizat ca primă etapă de pregătire, înainte de vopsirea suprafețelor în cauză (perete, tavan, podea).
Aceasta poate fi aplicată atât la interior, cât și la exterior, reprezentând „suportul” pentru straturile aplicate ulterior. Acționează prin reglarea gradului de absorbție al suprafeței suport, închizând porii acesteia, lăsând un finisaj numai bun pentru etapele următoare.
În funcție de suprafața pe care se va aplica, amorsa poate fi de mai multe feluri:
- Amorsă pentru suprafețe de lemn;
- Amorsă pereți sau pardoseli din beton, cărămidă;
- Amorsă pentru tencuieli de var, ipsos, ceramică;
- Amorsă pentru metale neferoase:
- Amorsă pentru sticlă, și așa mai departe.
Întotdeauna este necesară aplicarea amorsei, aceasta fiind principalul element ce ajută la construirea unor suprafețe perfecte. Pregătirea pentru aplicarea vopselei reprezintă un proces ușor, atunci când aplici cu atenție, conform recomandărilor prezentate pe ambalajul amorsei.
Ce rol are amorsa?
Așa cum am discutat în rândurile anterioare, amorsa poate fi denumită și „primer” pentru pereți sau alte suprafețe interioare și exterioare.
Prin aplicarea amorsei, vei asigura o textură uniformă pentru vopsea, astfel, materialul cel din urmă având o aderență ridicată, și, implicit, o durabilitate ridicată.
Există situații în care amorsa trebuie neapărat să fie aplicată, situații precum:
- Vopsirea pereților cu lavabilă pentru prima dată;
- Ascunderea crăpăturilor/fisurilor din pereți;
- Schimbarea completă a nuanței pereților;
- Aplicarea vopselei ce nu va mai fi schimbată pentru o lungă perioadă;
- Suprafața în cauză trebuie să aibă un finisaj perfect uniform;
- Se dorește protejarea împotriva umidității și mucegaiului.
Ce beneficii aduce amorsa?
Fiind un material care ajută în proporție de 100% la protejarea împotriva factorilor dăunători, aduce și alte beneficii, precum:
- O aplicare uniformă a vopselei;
- Crește aderența vopselei la suprafața de lucru;
- Ajută la uscarea uniformă a vopselei;
- Împiedică apariția petelor;
- Reduce consumul de vopsea.
Cum se prepara amorsa?
De cele mai multe ori, vei găsi amorsa gata preparată în magazine, însă, în comerț se poate găsi și varianta de amorsă sintetică, concentrată, pentru suprafețe avariate, având nevoie de o diluție de 1 la 4.
Așadar, procesul de preparare al amorsei nu este foarte complicat, ci este nevoie doar de atenție la diluarea acesteia. Înainte de aplicare, diluează amorsa cu apa, conform indicațiilor de pe etichetă, apoi amestecă până obții o compoziție omogenă.
O recomandare ar fi ca, atunci când alegi vopseaua, să alegi și o amorsă, de la același producător.
Cum se aplică amorsa?
Asemenea preparării și procesul de aplicare al amorsei este simplu, însă trebuie să urmezi cu atenție câțiva pași:
- Înainte de aplicare, asigură-te că celelalte suprafețe/elemente din cameră sunt protejate (podeaua, prizele, tocurile ușilor, ale ferestrelor, conturul tavanului). Poți folosi o bandă adezivă pentru acest pas;
- Într-un vas curat, toarnă amorsa și, conform indicațiilor de pe ambalaj, prepară amorsa și amestecă;
- Asigură-te că suprafața pe care urmează să aplici amorsa este uscată, curată, fără urme de praf și grăsimi;
- Cu ajutorul unui trafalet sau bidinea, aplică amorsa într-un strat uniform, iar pentru zonele greu accesibile, folosește o pensulă;
- Lasă amorsa să se usuce, conform indicațiilor de pe etichetă.
Despre noi
În magazinele Doni Market, dar și în depozitul central Doni Trade, te așteaptă o gamă completă de amorse și grunduri. Echipa noastră este pregătită să îți ofere produsele și sfaturile potrivite!
Comments (0)