- Amenajare Interior
- 0 Like-uri
- 1041 Vizualizări
- 0 Comentarii
Gresia reprezintă, de cele mai multe ori, elementul principal al amenajărilor. Alegerea gresiei nu este întotdeauna ușoară, deoarece există o varietate largă de modele, texturi, nuanțe, forme și mărimi pe care gresia o poate oferi.
Cu toate astea, mai dificil decât tipul de gresie ales, este montarea acesteia. Pentru a te asigura că urmezi cu atenție pașii respectivi, ai nevoie să știi în câte tipuri vine gresia, care este cea potrivită pentru locul în care îți dorești să montezi, cum alegi dimensiunile și cum știi care este cantitatea corectă de gresie pe care trebuie să o achiziționezi.
Tipuri de gresie
· Gresia produsă din lut alb și roșu – lutul roșu și lutul alb sunt folosite la fabricarea plăcilor ceramice. Gresia din lut alb este considerată de o mai bună calitate decât gresia din lut roșu, deoarece lutul roșu este mai poros și facilitează absorbția apei, spre deosebire de cel alb.
· Gresia porțelanată – acest tip de gresie este rezistent atât la căldură, cât și la îngheț.
· Gresia de exterior – gresia de exterior trebuie să fie rezistentă la îngheț și la absorbția apei pentru a nu se fisura la temperaturi sub 0⁰C. Gresia de exterior are o porozitate scăzută, fapt ce determină o pătare mai grea a acesteia. Pentru o rezistență sporită la alunecare gresia trebuie să fie cât mai texturată și mai mată.
· Gresia rectificată și gresia nerectificată – gresia rectificată, spre deosebire de cea nerectificată, are mărimi mai precise și unghiuri exacte, ceea ce permite montarea plăcilor fără rosturi.
Gresia potrivită pentru locul de montare
În afară de modelul și culoarea gresiei, există câteva aspecte mai importante când vine vorba de alegerea gresiei, în funcție de locul în care dorești să o montezi. Cele mai importante criterii după care trebuie sa fie aleasă gresia sunt: traficul intens din încăperea respectivă, nivelul ridicat de umezeală, expunerea la temperaturi foarte scăzute sau foarte ridicate.
Gresia potrivită pentru holuri și bucătării
Gresia porțelanată – pe lângă faptul că este foarte rezistentă la căldură și îngheț, are o viabilitate mărită la traficul intens și la șocuri, iar nu în ultimul rând, această gresie este ușor de curățat.
Gresia potrivită pentru baie
Pentru baie se optează de obicei pentru gresia glazurată, smălțuită prin coacere sau dublă coacere, dar nu este exclusă nici varianta unei gresii mate sau texturate. Atât prima, cât și a doua, sunt variante ideale pentru baie, deoarece rezistă foarte bine la umezeala excesivă.
Pașii necesari în vederea montării gresiei
Mai întâi de toate, este important să te asiguri că ai măsurat corect suprafața podelei și ai determinat corect cantitatea de gresie achiziționată. Este necesar să te asiguri că urmezi întocmai instrucțiunile de pe spatele ambalajului de adeziv pentru gresie, pentru că acestea pot varia în funcție de materialul si mărimea suprafeței pe care urmează să montezi plăcile.
Primul pas
Montarea plăcilor de gresie se începe de la un perete drept sau de la mijlocul încăperii, folosind o mistrie pentru a întinde adezivul pe podea, după care se utilizează o gletieră dințată pentru a-l răspândi pe suprafață.
Pasul al doilea
Este necesar să așezi cu fermitate placa în adeziv, prin mișcări de răsucire pentru a fi introduse corespunzător. Urmați acest pas cu fiecare placă.
Pasul al treilea
Aplică distanțierele între toate plăcile montate și asigură-te că le-ai fixat bine.
Pasul al patrulea
Folosește bolobocul pentru a verifica dacă gresia montată până acum este plană, iar dacă nu, corectează situația bătând ușor cu un ciocan de cauciuc în plăci.
Pasul al cincilea
Folosește o cârpă pentru a curăța adezivul în exces, deoarece, odată uscat, acesta va fi foarte greu de îndepărtat.
Pasul al șaselea
Pentru că plăcile de gresie sunt groase și dure, mașina de tăiat plăci trebuie aleasă corespunzător, iar în cazul în care marginile sunt aspre, se pot netezi prin pilire. Acest proces este recomandat să fie făcut în condiții de siguranță, ochelarii de protecție și mănușile fiind obligatorii.
Golurile rămase între perete și placa de gresie se vor umple cu plăci măsurate și tăiate ulterior. Odată obținută măsura corectă, aplică adeziv și montează gresia în spațiul respectiv.
Pasul al șaptelea
După ce ai montat toate plăcile se recomandă să aștepți între 24 și 48 de ore pentru a te asigura că adezivul este uscat complet. Dacă încăperea în care ai montat gresia este una în care este necesar să se circule, recomandat ar fi să montezi jumătate din încăpere într-o zi, iar jumătatea cealaltă în ziua următoare.
Cum se chituiește gresia
După ce adezivul s-a uscat complet, poți începe procesul de chituire. Verifică detaliile de pe ambalaj în vederea acoperirii.
Înainte de a începe să chituiești. Curăță gresia de orice urmă de praf sau orice urmă de reziduu și ai grijă să nu desprinzi distanțierele. Scoate chitul din recipient cu o mistrie și apoi împinge-l în rosturi cu o drișcă specială pentru chit, până când chitul acoperă distanțierele și este la același nivel cu gresia.
După chituire, folosește un șpaclu de finisare pentru a lăsa un finisaj uniform și șterge excesul și petele de chit înainte ca acestea să se usuce cu un burete umed. Continuă acest proces până termini de chituit toată încăperea.
După ce ai terminat, caută informațiile de pe ambalajul chitului cu privire la timpul de întărire și nu călca pe suprafața chituită. Durata de întărire variază în funcție de fiecare tip de chit.
Imediat ce te-ai asigurat că este uscat complet chitul, șterge gresia cu o cârpă umeda și apoi cu una uscată și insistă pe zonele care se curăță mai greu.
În continuare, sigilează marginile cu un agent de etanșare flexibil, de la un capăt al plintei până la celălalt, printr-o aplicare continuă, cu o viteză și o presiune constantă.
După ce ai încheiat și procesul de sigilare, este recomandat să nu pășești pe gresia chituită și sigilată timp de 24 de ore.
Despre noi
În magazinele Doni Market, dar și în depozitele Doni Trade, găsești tot ce ai nevoie pentru montarea gresiei. Echipa noastră este pregătită să îți ofere cele mai bune sfaturi și produse!
Comments (0)